یکی از مهم ترین فاکتورهای محیطی در پرورش قارچ دکمه ای، غلظت Co2 می باشد که تنظیم غلظت آن در هر مرحله تاثیر زیادی در عملکرد و کیفیت قارچ های برداشت شده دارد.
غلظت معمولی Co2 در هوا ۰/۳% معادل ppm ۳۰۰ است. میکروارگانیسم های موجود در کمپوست و خاک پوشششی و خود میسیلیوم های در حال رشد، Co2 لازم را تولید میکنند و نیازی به تولید Co2 توسط ما نمیباشد ولی میزان Co2در هر مرحله باید کنترل شود.
در مرحله ریسه دوانی قارچ دکمه ای غلظت Co2 ppm۵۰۰۰ -۱۰۰۰۰ در بستر کشت پیشنهاد شده است. برخی معتقد هستند این میزان نباید از ppm ۲۰۰۰۰ بیشتر شود. تا زمانی که میسیلیوم ها رشد رویشی دارند غلظت Co2 بین ۵۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ ppm متغیر است. وجود گاز Co2 برای رشد میسیلیوم ها ضروری است زیرا میسیلیوم ها از Co2 بهعنوان منبع کربن برای رشد خود استفاده میکنند.
معمولاً در مراحل رشد رویشی قارچ دکمهای، هوای تازه به میزان کمی لازم است و با ورود به فاز زایشی جهت تولید اندام بارده قارچ نیاز به هوای تازه بیشتری است. اصولاً با جریان یافتن هوا، فرایند تبخیر از سطح بستر صورت گرفته و در صورتی که جریان هوا به صورت یکنواخت نباشد برخی از بسترها بیشتر از بقیه خشک می شوند.
برای ورود میسیلیوم ها از فاز رویشی به زایشی غلظت Co2 باید کم شود. معمولاً در مرحله هوادهی با کاهش دما با یک تهویه مناسب که با ورود هوای تازه همراه است، غلظت Co2 را به ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ppm میرسانند و اجازه نمیدهند که غلظت Co2 از ۱۵۰۰ ppm بالاتر برود.
درواقع با ورود هوای تازه اکسیژن وارد و Co2 را از دریچه خروجی تحت فشار مثبت خارج میکنند. در این حالت Co2 با هوای تازه مخلوط شده و تحت فشار مثبت به سمت دریچههای خروجی رفته و درنهایت از سالن خارج میشود. در این راستا هوای گرم هم با Co2 خارج میشود. هوای گرم با هوای سرد جابجا میشود و گردش هوا به وجود میآید. در طول گردش و جابجایی هوا توصیهشده است که سرعت هوا در بالای سطح بستر ۱۰-۱۵ سانتیمتر بر ثانیه باشد. اطمینان حاصل شود که گردش هوا بر قفسههای مرکزی در ردیفهای وسط هم انجام گیرد. در واقعطراحی قفسه بندی سالن پرورش باید به نحوی صورت گیرد که گردش هوا را دچار مشکل نکند. در نظر گرفتن دو راهرو در کنار و یک راهرو در وسط با عرض مناسب منطقی است. قبلاً پیشنهاد میشد میتوان با سوزاندن یک تکه چوب، جهت جابجایی هوا در سالن را بهراحتی تشخیص داد. باید مطمئن شد که نقاط کوری جهت گردش هوا در سالن وجود ندارد و در صورتی که قفسه بندی اصولی باشد نباید مشکلی در گردش هوا ایجاد شود.
برای ۶ بار تعویض هوا در هر ساعت در سالن ۱۰۰ متری با ارتفاع ۵ متر از زمان هوادهی تا اتمام فلشهای اول و دوم توصیه میگردد، ولی باید هواساز قابلیت آن را داشته باشد پس در انتخاب هواساز و سفارش ساخت آن باید دقت کرد. پس از آن در فلشهای بعدی، ۴ بار تغییر هوا در هر ساعت، جهت حفظ میزان ۱۶% اکسیژن کافی است. میزان باز بودن دریچه به عوامل زیادی مانند قدرت و دور پروانه، قطر پروانه، دور موتور و نوع طراحی ساخت هواساز و … بستگی دارد و نمیتوان دقیق اظهارنظر کرد. بهترین روش اندازه گیری مداوم Co2 می باشد و پیدا کردن یک فرمول برای باز بودن دریچه ها خطای زیادی خواهد داشت.
برای یافتن راه حل ها به سایت دیتا قارچ یه سری بزنید.عالیه